В ИМЕТО НА НАРОДА ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД НЕ УВАЖИ ВОЛЯТА НА НАД 2500 ИЗБИРАТЕЛИ

В ИМЕТО НА НАРОДА ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД НЕ УВАЖИ ВОЛЯТА НА НАД 2500 ИЗБИРАТЕЛИ

Обръщение на председателя на ХРП
18 септември 2015 г.

Уважаеми членове и симпатизанти,

Върховен административен съд не зачете волята на над 2500 избиратели, които заявиха подкрепата си за участието на Християнреформистка партия в изборите. С аргументи, които не издържат нито житейска, нито правна логика, ВАС отхвърли жалбата на ХРП срещу отказа на ЦИК да регистрира партията за изборите. (Можете да се запознаете с решението на ВАС тук. Протоколът от съдебното заседание е тук. )*

Протоколът от заседанието е непълен – голяма част от аргументите ни, представени на него, не бяха дори отразени в протокола, въпреки подробните обяснения по отношение на неправилността и незаконосъобразността на решението на ЦИК, по всички точки на техните твърдения за „нередовности“ на документите. Това е нарушение на съдопроизводствените правила.

За съжаление, нямаме повече къде да обжалваме. Трите съдийки от ВАС са крайната инстанция, поне в рамките на българската съдебна система.

Несъмнено и за пореден път стана явна дълбоката криза в българското правораздаване и съдебна система. Това решение на ВАС е поредното свидетелство за неспособността съдът да съди по справедливост и в полза на хората. Потърпевши в случая са избирателите, подкрепили ХРП за регистрация, която бе първоначално отказана от ЦИК. Мотивите на ВАС и въобще цялото поведение на съда, засвидетелстващо ниска заинтересованост за волята на хората, а по-скоро интерес към бързото претупване на жалбата, прави това решение, което е издадено „В името на народа”, пародийно.

Ще посочим само част от абсурдите на това решение на ВАС.

По „нередовността на банковата сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания на партията”, представителят на ЦИК не спря на нарича бялото черно и черното – бяло. Въпреки че сметката ни е в платежна институция, лицензирана от БНБ, има идентификаторите на всички сметки в Европейския съюз, по нея до момента са извършвани плащания на името на ХРП и могат да се правят извлечения, и въпреки че представихме писмо от Сметна палата, удостоверяващо, че същата тази сметка е регистрирана и при тях по изискване на чл. 28а от Закона за политическите партии, ВАС възприе абсурдните аргументи на ЦИК: понеже сметката не била от „банка“, то тя не била „банкова“.

Американците казват: „Ако прилича на патка, ходи като патка и квака като патка, тогава почти сигурно е патка“. Можем да приложим тази поговорка и в нашия случай: ако прилича на банкова сметка, има всички характеристики на банкова сметка и се ползва актуално като банкова сметка, може би наистина е банкова сметка.

Вторият аргумент на ЦИК, бе още по-несмислен: че не можела банковата ни сметка да е банкова сметка защото в сайта на „Изипей“ АД нямало обявена услуга „обслужване на предизборни кампании на политически партии“. За да оборим това несъстоятелно твърдение, представихме копия от публично достъпните Общи условия на две от най-големите банки в България:„Райфайзенбанк“ и „ОББ“. Нито една от тези банки на предлагат услуга „обслужване на предизборни кампании на политически партии“ просто защото такава услуга няма. Няма и да има. (Банковите услуги са движения на пари, а не конкретизиране и списък на всяка сделка и цел, за която могат да се движат тези пари.) ВАС се изказа в пълна подкрепа на абсурдното развитие по този въпрос до момента. Те заявиха с решението си, че разпечатките от Общите условия на банките, които сме представили, нямали отношение към делото!

Тук ще се спрем и на част от аргументацията, която ВАС нарочно пропусна от протокола си от заседанието.

По въпроса за събраните подписи и тяхната форма подробно обяснихме на съда, че подписката ни е представена съгласно изискванията на закона, с наличните реквизити: три имена, адрес и саморъчен подпис. От ЦИК се противопоставиха на формата на подписката, защото не била на тяхна бланка. Наложи се да изтъкнем в съдебното заседание, че ние събираме подписи в подкрепа на ХРП, а не в подкрепа на ЦИК. Затова, ако нашата бланка съдържа нужните реквизити и нужните подписи и информация, то няма причина тя да не бъде уважена. Чрез наша бланка, хората, дали подписите си, са поне малко наясно коя партия подкрепят; а целта на политическото състезание е партията да изразява свободно своите идеи, а не идеите на Централната избирателна комисия.

На следващо място посочихме, че на 09.09.2015 г. сме направили всичко възможно да предоставим повторно, в най-кратки срокове, списъка на подкрепилите партията за регистрация и в електронен формат, на файл, образец  от ЦИК. Това стана 2 часа и половина след изтичане на обявения краен срок за регистрация на партии – 18:00 часа на 9 септември.  Толкова трудно ли беше ЦИК да приеме този списък и да го приложи към документацията, с което да комплектова документите и да ни регистрира в срок? Да, трудно е, ако целта е законът да се прилага във вреда на заявителя и той да бъде третиран като нарушител и вредител.

По закон всички партии имат три дни да отстранят посочени им от ЦИК нередовности , но не по-късно от края на срока за регистрация. Да, но по закон (чл. 134, ал. 1 ИК) срокът за регистрация е не по-късно от 45 дни от деня на изборите, а не 45 дни и 6 часа! В този смисъл би следвало ЦИК да нямат проблем да приемат до края на календарния ден на 9-ти септември поправки, особено дребни, като нашата, и то представени съвсем навреме; да, наистина след часа, обявен от ЦИК, но все още в рамките на срока, посочен от ЗАКОНА.

В деня на регистрацията тези наши аргументи не трогнаха ЦИК, които отхвърлиха повторно предадения от нас прегледан списък. Още повече, в деня на съдебното заседание ВАС потвърди грубия чиновнически формализъм на ЦИК – подписите трябвало да са номерирани от 1 до 2500 и да бъдели на бланка на ЦИК. Ние разяснихме колко непрактично е това изискване на ЦИК – за да бъде спазено, това означава, че само една единна подписка трябва да бъде подписвана; не би имало възможност подписката да тече на различни места едновременно, след което да бъде сглобена в единна подписка, както направихме ние. Освен това, в бланките си имахме специална графа, в която подписите да се записват  на всеки лист, за да се събират по-лесно. (Тези разяснения бяха напълно игнорирани и незаписани в протокола от заседанието на съда.)

За нас стана ясно, че ЦИК и ВАС правят нямат намерение да допуснат една нова партия, която не е бирена, или не се казва ПП „Море” или нещо подобно, да се включи в изборното състезание. Ако бихме приели да се поклоним на тяхната стеснителна и абсурдна интерпретация на закона, защитаваща визията на политическата класа и чиновниците за „законност”, на тези, които имат контрол над политически и държавни институции, може би щяха да ни приемат в „клуба на послушните“. За пореден път видяхме, че държавните служители и служителки сякаш имат за цел да служат на себе си и се впечатляват само от мощни политически интереси;  „името на народа”, в което се кълнат малко ги интересува.

Но това негативно за ХРП развитие има и друга страна. Въпреки че загубихме делото и не бяхме  регистрирани, ние спечелихме на други фронтове.

Видяхме много нови поддръжници в кампанията по набиране на подписи за подкрепа. Мотивирахме енергията на мнозина и особено млади хора за реализирането на едно добро начинание – българска партия, основана на християнските ценности, морал и визия да се включи в изборната надпревара. Противопоставихме се със законови средства на, според нас, беззаконния отказ за регистрация.

За по-малко от две седмици събрахме нужните подписи, дори повече.

Сблъскахме се с реалностите на българския юридически и институционален дух на формализъм и грубо чиновническо незачитане на духа и смисъла на закона като такъв в полза на хората и техните свободни формации. Не се подадохме на изкушението да загърбим принципите и това, което считаме за разумно, законно и нормално, а именно – идеята, че законът трябва да служи на хората, а не хората да бъдат само пионки в ръцете на закона. Набрахме важен опит, който ще ни послужи в бъдеще.

Благодарим на всички, които ни подкрепиха. Благодарим на тези, които ще ни подкрепят в бъдеще.  Това ще са тези, които не желаят да участват във фарса на мнимото правосъдие, мнимата политика и мнимата грижа „в името на народа“ на изборни, но безотчетни държавни институции.

Ние няма да играем техните политически игри. Ние няма да се поклоним на държавния идол, за да бъдем допуснати до неговите палати. Ние ще застанем за истината и за това, което е право. За закона, който служи на хората, а не ги прави роби на чиновника.

Заради вярата, заради Бога и в полза на народа!

Адв. д-р Виктор Костов
председател на ХРП

 


 

БЕЛЕЖКА

* За всеки, които се интересува, жалбата ни и решението на ЦИК също са публикувани онлайн.

 

За

Well, it's just me :) See my blog for more info.

Публикувано в Избори 2015, ХРП
One comment on “В ИМЕТО НА НАРОДА ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД НЕ УВАЖИ ВОЛЯТА НА НАД 2500 ИЗБИРАТЕЛИ
  1. Браво! Подкрепям напълно!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: