Призив до българските избиратели по повод президентски избори 2016

bgelections2016Християнреформистка партия призовава всички граждани с избирателни права да не участват в предстоящите президентски избори, насрочени за неделя, 6-ти ноември, 2016 г.

Последните промени в изборните закони на България въведоха така нареченото „задължително гласуване“, което е нарушение на принципите на демократичното общество и изземва свободата на избор и свободата на мисълта на обикновения човек.

Неучастието в избори също е избор.

Не можем да бъдем задължени да участваме насила във фарсовата политически игра на политическите елити. Повечето граждани участват в управлението единствено и само със своя вот. Съзнаваме, че този призив може да се разглежда като отстъпление от политически ангажимент и като даване на възможност на хора, които нямат скрупули, да се възползват и да участват във властта. В същото време следва да заявим, че ако политическата система е толкова корумпирана, че да третира гласоподавателите като роби дори по отношение на това дали да участват в избори или не, то всяко участие в избори само подпомага продължаването на едно безотговорно управление.

Чл. 10 на българската Конституция, основен закон за страната, предвижда, че правото на участие в избори е точно такова – право.

Задължителното участие в избори, под страх от държавна принуда и последващи санкции, изразяващи се в загубване на правото на участие в избори, е в безспорно противоречие с чл. 3 на Европейската конвенция за защита правата на човека.

Задължителното участие в избори нарушава също правото на свобода на съвестта и мисълта, закрепени в Конституцията и Европейската конвенция.

Призоваваме всички свободомислещи българи с право на глас да не се включват в политическия театър, като откажат да се явят под строй да гласуват за хора и партии, които не подкрепят.

 

Политически съвет на ХРП

За

Well, it's just me :) See my blog for more info.

Публикувано в Избори 2016, ХРП

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: