Отворено писмо до ПАСТИР.ОРГ във връзка с публикация от 03.11.2016 г.

Уважаеми д-р Доний Донев,

В публикация на Пастир.орг от дата 03.11.2016 г. (http://pastir.org/news/17889) се съдържа изявлението на Политическия съвет (ПС) на Християнреформистка партия (ХРП) относно участието в задължителни избори. Изявлението е публикувано без изрично разрешение от страна на ПС на ХРП или уведомление до нас, без посочване на първоизточника. Заглавието на текста на документа е подменено от собствениците на сайта Пастир.орг – също без изрично съгласуване с ХРП.

Уведомяваме Ви също, че коментарите в интернет сайтовете, съгласно решение на Европейския съд за правата на човека, са отговорност на собственика на сайта (Виж Delfi AS v. Estonia [GC], no. 64569/09, § 127, 16 June 2015).

В тази връзка заявяваме, че коментар № 1 от „Veniamin Peev“ от 04.11.2016 г. под посочената публикация съдържа неверни, подвеждащи и хулителни твърдения по отношение на партията, нейните членове и ръководството на същата.

Без да посочваме изчерпателно изопачаването на фактите в твърденията на Вениамин Пеев, ето някои от тях:

  • Вениамин Пеев никога не е бил участник в промените в ХДФ/ХРП през 2013 г., с изключение на консултативната среща, проведена на 10.08.2013 г. във Велико Търново, на която още с първото си изказване същият се скара с част от ръководството на инициативата.
  • Твърденията на Вениамин Пеев, че „поради некомпетентност“ документите на партията за регистрация за избори били отхвърлени от ЦИК през есента на 2015 г., е подвеждащо. Вениамин Пеев нито е виждал тези документи, нито има нужната професионална подготовка да прецени тяхната правна стойност дори и да би ги видял. Ходът и резултатите от съдебните дела на ХРП срещу ЦИК по този въпрос бяха публикувани на интернет сайта на партията. Там подробно обясняваме защо ХРП предпочита да се бори срещу бюрократичните пречки вместо да удовлетворява исканията на бюрокрация, която прилага закона в ущърб на правата на хората.
  • Твърденията на Вениамин Пеев, че призивът на партията в защита на конституционното и международно гарантирано право на свобода на политическия избор бил „сектантски“, е груба политическа пропаганда. ХРП е политическа партия, учредена по българските закони, и като такава, в нея може да членува всеки, който възприема идеите и платформата на партията и има избирателни права. Призивът в защита на свободното право на глас най-малко може да бъде определен като „сектантска“ дейност. По-скоро защитата на наложено задължително гласуване е подкрепа на тираничния подход за налагане на тесните интереси на дадена група управляващи над свободното мнение на хората.
  • Самият Вениамин Пеев е член на една от управляващите партии и хулите и лъжите спрямо ХРП представляват политическа пропаганда от платформата на религиозен сайт срещу убежденията и политическата принадлежност на други.
  • Обидните и хулителни квалификации срещу партията и ръководството ѝ ще оставим на съвестта на Вениамин Пеев и на преценката на читателите, с уточнението, че е по-добре човек да е „дълбок провинциалист“ и верен на убежденията си, отколкото плитък такъв, ангажиран с невярно представяне на убежденията и характера на другите.

С оглед на горното, нашето изискване е оттук насетне издателят на Пастир.орг (www.pastir.org)  да се въздържа да публикува документи, изходящи от ХРП, преди същите да бъдат предварително одобрени за публикация в Пастир.орг (www.pastir.org) от оторизиран представител на партията.

По повод всякакви други недобросъвестни действия, предприети срещу членове на ръководството на партията или на самата партия и нейните членове, целящи нарушения срещу упражняването на нашите политически и конституционни права, ще вземем решителни законови мерки за защита.

Разчитаме на разбиране от страна на издателя на Пастир.орг относно гореизложеното.

С уважение,
Политически съвет на Християнреформистка партия

Боян Цветков, изпълняващ длъжността председател, Анатолий Еленков, Виктор Костов, Евгени Димитров, Крум Крумов, Невена Стефанова, Явор Костов

За

Well, it's just me :) See my blog for more info.

Публикувано в Избори 2016, Общи, ХРП
One comment on “Отворено писмо до ПАСТИР.ОРГ във връзка с публикация от 03.11.2016 г.
  1. […] 17.01.2017 г. изпратихме писмо с искане за право на отговор относно публикация в сайта Пастир.орг. Около десет дни по-късно отново се обърнахме към Доний […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: