МЪЛЧАНИЕТО – НЕ КАТО ЗНАК НА СЪГЛАСИЕ, А НА ЕТИЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

На 17.01.2017 г. изпратихме писмо с искане за право на отговор относно публикация в сайта Пастир.орг. Около десет дни по-късно отново се обърнахме към Доний Донев, собственик на цитирания сайт, поради липса на отговор.

Целта на отправените от нас искания беше да упражним правото си на отговор на публикация във въпросния сайт, с представянето  на която не сме съгласни, както и на коментар под нея, който уврежда нашето добро име в обществото  с обидното си и невярно съдържание.

Отказът за съдействие и мълчанието на Пастир.орг по този въпрос поставя под съмнение етичния, морален и професионален стандарт, който движи издателите и списващите този сайт.

Съгласно Етичния кодекс на медиите, както и според обичайната практика на всички издатели на интернет сайтове, които уважават истината и честния публичен дебат, засегнатата страна има право да предостави отговор и да изисква поместването му на страниците на изданието, публикувало обидната и оспорвана публикация.

Отговорът ни не бе публикуван, както изискват  етичните и морални стандарти, към които всеки издател е призван да се придържа. Нещо повече – г-н Донев дори не уважи с отговор нашата кореспонденция.

Пълното отсъствие на комуникация от страна на г-н Донев и на който и да било друг представител на сайта Пастир.орг само потвърждава констатацията, че сайт, който твърди, че е християнски, и че стои зад истината, не зачита едно от основополагащите правила на публичния дебат и издателската отговорност – правото на отговор с цел да се изясни истината. Неуважението към закона в случая е по-малкото зло в сравнение с явното демонстриране на неуважение към ближния чрез отказ от какъвто и да било диалог. За да отразява гореустановените факти, мотото на сайта следва да бъде заменено  със следното: „Няма да спрем да мълчим, независимо каква е истината“. Сайтът, освен че е анонимен, не предлага никаква възможност за обратна връзка и контакти с редактори и издатели.

Въпреки наличните правни възможности за принудително въздействие върху неправомерното поведение на издателите на сайта Пастир.орг, ние няма да предприемем нищо повече в тази насока. В рамките на публичността за нас остава правото да поставим поведението на Пастир.орг в светлината на тяхната собствена етична недостатъчност.
Политически съвет на ХРП
14.02.2017 г.

За

Well, it's just me :) See my blog for more info.

Публикувано в Свобода на словото, ХРП

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: