ХРП защити свободата и демокрацията със своя призив на последните избори: задължителното гласуване е противозаконно, обяви Конституционния съд

Решението на Конституционния съд на Република България (КС) от края на февруари т. г. да отмени санкциите при неизпълнение на въведеното в „задължение“ право на участие в избори е на практика обявяване на задължителното гласуване за противоконституционно и противозаконно, освен че на всички здравомислещи е ясно, че гласуването под принуда е крайно недемократично.

Тази, на практика, отмяна на задължителното гласуване е признание за важната принципна и справедлива позиция, в изпълнение на демократичните ценности и свободата, която Християнреформистка партия зае, като ПРИЗОВА ВСИЧКИ СВОБОДОМИСЛЕЩИ БЪЛГАРИ ДА ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ на последните президентски избори.

Решението на КС покрепя тезата, че гласовете на поддръжниците на задължителното гласуване са доказано гласове на лаици по отношение на свободата и демокрацията или съзнателни поддръжници на тираничното държавно управление.

Конституционният съд в този случай, отменяйки санкциите при неизпълнение на „задължението“ за гласуване на избори, застъпва правилното, законно, конституционно и демократично отношение към основото политическо право на глас.

Задължителното гласуване е като свободата да си затворник.

Не може да има право, което да е въздигнато в задължение под заплаха от санкции, особено по такъв важен въпрос, свързан с убежденията и съвестта, като политическият избор и глас. Противоконституционната дейност на законодателите с тоталитарно мислене беше осуетена от решението на КС.

Нещо повече, законодателите трябва незабавно да отменят текста, с който правото на участие в политическия процес и управление е превърнат в задължение, а именно: чл. 3 от Изборния кодекс, който обявява за задължение едно важно политическо и човешко право.

Адв. д-р Виктор Костов, председател на ХРП;

Боян Цветков, изпълняващ длъжността председател на ХРП;

Политически съвет на ХРП

За

Well, it's just me :) See my blog for more info.

Публикувано в Избори 2016, ПРАВА И СПРАВЕДЛИВОСТ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: